Innan du köper hus utomlands

6 saker att tänka på innan du köper hus utomlands
– och vad som talar för Costa del Sol.

Denna artikel är hämtad från en intervju med Reidar Svedahl på fastighetsportalen House in the Sun i resetidningen Vagabond nr. 2 2012. Kommentarerna om vad som talar för Costa del Sol är våra egna. Publicerad med tillstånd av Reidar Svedahl.

1. Avstånd.

Ska du bo i ditt nya hus i utlandet nu eller sedan?
Om du fortfarande är yrkesaktiv och bara besöker huset ibland, vill du förmodligen ha korta flygresor. Leta runt Medelhavet, gärna på en plats med gott om billiga flygförbindelser från Sverige.

Vår kommentar: 2 lågprisbolag som flyger från flera platser i Sverige, Norwegian och Ryanair. Flygtid ca 4 timmar från Stockholm och Göteborg och ännu kortare tid från Malmö. Se mer om flyg här.

2. Prisläge.

Titta inte bara på prislappen för huset eller lägenheten. Prisnivån i landet har stor betydelse för den totala ekonomin efter ett köp. Räkna på månadskostnaden för livsmedel, nöjen, restaurangbesök och liknande och jämför olika länder.

Vår kommentar: Priserna på mat, nöjen och restauranger är generellt billigare än Frankrike och Italien.

3. Väder.

Ställ dig frågan: Hur varmt ska det vara när det är som kallast?
Om du vill ha ett boende där du kan sola och bada i januari och februari, då måste du välja plats därefter.
– Jag känner till fall där svenskar som har köpt hus i spanska Alicante, men känt sig lurade över att det inte är varmt på vintern, säger Reidar Svedahl.

Vår kommentar: Bästa vädret på Europeiska fastlandet. Costa del Sol har fler än 300 soldagar per år och är soligast och varmast i Europa. Däremot är det inte den bästa badtemperaturen i januari men det går att bada.  

4. Språk.

Kan du språket? Är du beredd att lära dig?
Att kunna hänga med i vardagslivet, tala med andra människor, läsa dagstidningen, se på TV, gör att du mer känner dig som en del av ditt nya land. Om det är viktigt för dig, välj en plats där du behärskar språket. Florida kanske är ett bättre alternativ en spanska solkusten?

Vår kommentar: Även om du inte kan spanska så kan de flesta spanjorer förstå engelska och solkusten är väldigt internationell. Mer än 50% av alla hus och lägenheter ägs av utlänningar. Det finns också många bra och flexibla skolor med undervisning i spanska.

5. Säkerhet.

Hur stor är risken att att drabbas av ett brott – är kriminaliteten på platsen hög eller låg?
Ett hus som står tomt veckor eller månader åt gången riskerar kanske att utsättas för inbrott.

Vår kommentar: Kriminalitet finns på Costa del Sol men är man bara lite vaksam och bor i ett lugnt område eller inhägnat bostadsområde så är det inga problem. Statistiken för antal våldsbrott per capita är lägre än i Sverige. Kriminella gäng har inte etablerat sig ännu som i Sverige.

6. Sjukvård och hälsa.

Kontrollera om sjukvården i landet håller en nivå som du känner dig trygg med. Får du som svensk tillgång till läkarvård eller behöver du teckna sjukförsäkring? Vad kostar det i så fall?

Vår kommentar: Du har rätt till sjukvård som i Sverige. Ta med sos nummer från din hemförsäkring så får du snabbare vård. Kvaliteten på sjukvård är jämförlig med svensk sjukvård. Stannar du längre än 45 dagar bör du  teckna extra försäkring för att vara säker på att få snabb vård.