Costa del Sols historia

Costa del Sol dök upp som ett internationellt resmål under andra hälften av nittonhundratalet, när elitturismen var på jakt efter nya platser.

Namnet ”Costa del Sol” sägs ha olika ursprung. Det är dock dokumenterat att namnet först användes i reklamsyfte på den iberoamerikanska utställningen i Sevilla 1929. Enligt några av de källor, myntades det av en österrikisk konsul som bodde i Cádiz, som ofta åkte till Almería längs kusten och därför vanligtvis reste över Málaga och Granada. På grund av det bra vädret, kallade han det ”Costa del Sol” (Sunny Coast). Några år senare, har området minskat ner till Málaga provinsen.

Historien om Costa del Sol börjar ordentligt i Torremolinos med ankomsten av George Langworthy, lokalt känd som ”Engelsmannen”. Langworthy och hans fru bosatte sig i slottet Santa Clara, som de hade köpt i slutet av artonhundratalet. Slottet skulle sedan omvandlas till bostad för utländska medborgare.

Några år senare, förvandlats Carlota Alessandri Tettamanzy en fastighet hon ägde till Parador de Montemar. Parador följdes av Hotel La Roca. Endast ett fåtal människor skulle redan då ana att dessa första tre anläggningar, gäster med konstiga vanor, skulle bli hörnstenen i ett turistoråde av världsklass. Öppnandet av Hotel Pez Espada år 1959 bekräftade Torremolinos som turistigstad. Kändisar, speciellt filmstjärnor, kunde ses där och deras närvaro lockade både fler besökare och media.

Ökningen av turismen Torremolinos hade en dominoeffekt. Vid slutet av 1960 eller början av 1970-talet, har de närliggande städerna, Benalmádena, Fuengirola, Mijas-också upplevt en turistboom, delvis utlöst av Costa del Sol förvandling till en stor plats för filminspelningar. (Ca 250 filmer spelades fram till 2005.)

Några kilometer väster om Torremolinos, var en annan typ av bom var på väg. Alfonso de Hohenlohe, Norberto Goizueta och José Luque placerade Marbella på den internationella kartan. År 1954 öppnade Hohenlohe Marbella Club, som lockade aristokrater, pampar och filmstjärnor och som kom dit gång på gång. Den sista nya turistvågen gick till Puerto Banús på 1960-talet, vars bryggor lockade stora yachter och vars marina blev den mest populära i Medelhavet, besök av internationella kändisar som kom till lunch, shopping och fritid.

De befintliga lyxhotell var inte tillräckligt för att rymma alla välbeställda gäster i denna nya turistort. Massor av diskotek, nattklubbar och kasinon sattes upp för underhållning på kvällarna, och antaletmedan golfbanor explosionsartat som på ingen annan plats i Europa. Kompletterande produkter dykt alltför vattenparker, nöjesparker, roligt orter och nya segment började utveckla: möten, incitament, konferenser och evenemang, kulturturism och inland resor, först i Serranía de Ronda och Axarquía, sedan i Antequera och Valle del Guadalhorce.

Tillväxten i den östra delen av Costa del Sol, Axarquía, var mindre spektakulär, men inte mindre viktigt. Den mest kända staden i området, Nerja, blev populär efter upptäckten av en fantastisk, ovanligt stor grotta i den närliggande stadsdelen Maro 1959.

Grottan (som är värd för en internationell dans-och musikfestival varje år i juli), liggera uppe i ett underbart landskap med Sierras och klippor och förtjänar en plats för Nerja och dess omgivningar i turismvärlden. Den ”Cueva de Nerja” International Festival (som fyllde 50 år 2009) är ett måste att närvara, har kända musiker, dansare, sångare och flamenco artister.

Efter utbyggnaden av motorvägen, är östra Costa del Sol en av de mest intressanta och lättillgängliga platserna att besöka i Málaga provinsen.

Under de 50 år som har gått sedan Torremolinos tog sig fram som en internationell turiststad, har man på Costa del Sol lärt sig hur man anpassa sig till behoven hos de oupphörliga flödet av inkommande turister.

2011-12-23T16:46:05+01:00 december 23rd, 2011|Categories: Artiklar om köp av bostad|Tags: |0 kommentarer