Marbella ökar mest i Spanien 2020-05-07T17:38:21+01:00

Marbella har störst ökning av fastighetsförsäljningar i Spanien
Staden på Costa del Sol hade under 2013, 3115 försäljningar av fastigheter, en ökning med 23,6 % jämfört med året innan.

Fastighetsmarknaden i Marbella verkar långsamt återhämta sig efter det andra året i rad av tillväxt i antalet försäljningar av bostäder och andra fastigheter. Förra årets uppgång var den högsta i hela landet. De största säljarna var bankerna och många av köparna var utlänningar, de flesta brittiska och skandinaver. Svenskar och norrmän tillsammans var större grupp köpare än britter.

Fastighetsmarknaden i Marbella återhämtar sig och staden visar nu tecken på att vara ledande inom denna sektor. Denna stad på Costa del Sol som förra året hade totalt 3115 fastighetsförsäljningar är en siffra som är i klass siffror fram till år 2007, innan bostadsbubblan sprack. När det gäller totalsiffrorna, är Marbella nu i en annan situation än Malaga, där återhämtningen på fastighetsmarknaden har misslyckats och antalet försäljningar har minskat tre år i rad.

Resultaten för fastighetsaffärer förra året, som just har släppts av Utvecklingsministeriet, visar att Marbella är den spanska staden där antalet försäljningar har ökat mest, med 23,6 procent.

Ministeriets statistik omfattar alla provinsiella huvudstäder och städer med mer än 100.000 invånare.

Marbella har rankats högre än Parla (17,2 % ), Móstoles (12,7 %), Guadalajara (12,5 %), Ceuta (10,3 %) och Madrid ( 9,3 % ).

Totalt i hela Spanien var det 300.349 försäljningar av fastigheter förra året, vilket är en minskning med 17,4 procent jämfört med 2012. Med denna ökning, har Marbella uppnått sitt andra år i rad av tillväxt. Efter 2011, då antalet försäljningar minskade något jämfört med föregående år, staden regitrerade en ökning på 11,5 procent 2012 och 23,6 procent i fjol och prognosen för innevarande år är optimistisk.

Ökningen av fastighetsförsäljningar i Marbella , även om det är den största, har inte varit unikt på Costa del Sol, som andra städer har också sett en ökning av antalet fastighetstransaktioner. Manilva har haft liknande ökning av antalet försäljningar, 18,4 %. I Manilva finns många nya bostäder som byggdes 2005 till 2008 och som banker nu säljer. Försäljningen av lägenheter och hus har också ökat i Estepona (9,34 %), Mijas (4,1 %) och Benalmádena (0,5 %).

I Spanien som helhet är det endast två provinser som visar årliga ökningar: Santa Cruz de Tenerife (2,4 %) och Las Palmas (0,6 %). Alla andra registrerade en nedgång i antalet fastighetstransaktioner och, bland dem, Provinsen Malagas siffror var bland det bästa eftersom dess minskning endast var 3,6 procent (totalt 18.639 transaktioner), var bara större än Alicante, som registrerade en nedgång på 1,5 procent. Resten av spanska provinser visade större nedgångar.

Dessa resultat placerar Malaga provinsen som en av dem som visar det största motståndet mot den svåra situation som framhärdar i fastighetssektorn. Ministeriet har tillskrivits de nedslående resultaten för Spanien totalt sett, på att skattelättnader för ett första hem tog slut sista december 2012 och det fanns en höjning av IVA (köpskatt på nya bostäder).

2014-03-22

Penthouse in Blue Suites for Sarah