Svenskar drömmer om hus i Spanien

Två av tre svenskar drömmer om att bo utomlands, framför allt i ett varmare land och allra helst i Spanien. Det visar en undersökning som en fastighetsbyrå har beställt.

De flesta svenskarna, 65 procent av befolkningen, drömmer ibland eller ofta om att flytta utomlands. Detta enligt en undersökning på uppdrag av Fastighetsbyrån, där Reagera Marknadsanalys under våren 2011 intervjuade 1.000 personer i Sverige i åldrarna 20–65 år.

Det största intresset för utlandsflytt finns i segmentet 20–35 år där 77 procent drömmer sig bort.

Det populäraste landet är Spanien, som 23 procent av svenskarna har som förstaval.

– Vi märker tydligt att det är det varmare klimatet som lockar. De flesta som köper bostad i Spanien är ute efter en livsstil med mer sol och värme men också Medelhavets kultur, mat och natur, säger Daniel Nilsson, chef på The Real Estate Agency, Fastighetsbyråns verksamhet i Spanien, i ett pressmeddelande.

Även om det är flest unga som vill flytta utomlands, är det de äldre som faktiskt gör det.

– Fortfarande är det mest personer över 50 år som köper permanentbostad i Spanien. Men det blir vanligare och vanligare att till exempel barnfamiljer köper fritidshus i Spanien i stället för i Sverige. Snittåldern bland våra kunder sjunker, säger Daniel Nilsson.

Efter Spanien är Italien och USA populärast, följt av Thailand, Frankrike och Grekland.

Av de som vill flytta utomlands är det främst ett varmare klimat som lockar.

Lasse Mannheimer
Dagens Nyheter
2012-05-25

2012-05-30T07:20:43+01:00 maj 30th, 2012|Categories: Artiklar om köp av bostad|Tags: , , , , |0 kommentarer