Svenskarna vill köpa hus i Spanien 2014-02-26T08:58:34+01:00
Svenskarna vill köpa hus i Spanien igen.

Allt fler svenskar köper semesterboende i Spanien. Mest ökar intresset för Costa Blanca på sydostkusten. ”Snittåldern på köparna har minskat betydligt”, säger mäklaren Daniel Nilsson.

Förra året köpte 1.959 svenskar hus eller lägenhet i Spanien, en ökning med 68 procent jämfört med året innan. Enligt siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores innebar det att svenskar stod för 5,6 procent av de utländska köpen, uppger Fastighetsbyrån.

Intresset för Costa Blanca, som är känt för sina många soldagar, växer mest. Området omfattar städer som Benidorm, Alicante och Torrevieja. De flesta köpare vill ha mindre lägenheter med två sovrum.

– Jag skulle säga att cirka 90 procent är ute efter semesterboende, inte för att flytta ned permanent, säger Daniel Nilsson, Fastighetsbyråns regionchef för Spanien.
Dessutom har snittåldern på köparna sjunkit kraftigt. Åldersgruppen 55 plus har blandats upp med barnfamiljer.

Enligt mäklarfirman beror den ökade försäljningen bland annat på att bostäderna blivit billigare. I spåren av eurokrisen har Spanien drabbats av fallande bostadspriser. Prisfallet var som störst 2010–2011, enligt Fastighetsbyrån.

Intresset har även ökat i takt med att bostadsstandarden höjts samt att fler flighter gjort det lättare att ta sig ned till Spanien.

Artikel i Dagens Nyheter skriven av
Marit Sundberg
2014-02-21

PS
Situationen här på Costa del Sol är densamma. Svenskar och Norrmän tillsammans var den största gruppen utländska köpare på Costa del Sol år 2013. De gick om Britterna som alltid har varit den största gruppen köpare av lägenheter och hus.